IMAGINE A WORLD IN PEACE.

Natten till igår riktades hat och våld mot Judiska församlingen, alltså det hus där Lillan går på dagis. Våld och avsky är alltid meningslöst, men särskilt avskyvärt är våld som riktas mot ställen där barn har sin trygghet. Detta är inte rätt forum för politik, men oavsett vilka konflikter som utspelas i världen så finns inte de skyldiga bland våra barn och de varma, fina människor som varje dag tar hand om dem. Den kärlek som finns i detta hus är kärlek som inte känner politiska spänningar, hudfärg, intolerans eller skitiga konflikter. Det var inte lätt att igår mötas av pressuppbåd, poliser och krossat glas när vi kom till dagis. Hur förklarar man för sitt barn varför dörrglaset är sönderslaget och varför två säkerhetsdörrar måste passeras innan man kommer till förskolan? Vi hade köpt glass för det var Lillans sista dag och vi skulle ha kalas, och glassen hann nästan smälta bort innan vi navigerat oss genom kamerateam och journalister.

Idag är det Gallerinatten, och vi har nyss varit på vernissage för Imagine A World in Peace, där tio konstnärer målat varsin variant av Carl Fredrik Reuterswärds ikoniska knutna pistol, Knotted Gun, den som står utanför FN i New York och kom till som ett minnesmärke efter mordet på John Lennon 1980. Synen på galleriet tog rakt i hjärtat, och gav ändå hopp om att en bättre värld kan bli verklighet. Bredvid verk av kändisar som Yoko Ono, Ringo Starr (pickan överst i inlägget, Imagine) och Ernst Billgren/Robin Söderling står pistoler målade av skolbarn från hela världen, bland annat tjejer från Apelgårdsskolan i Rosengård (rosa, blommig och totalt girliefab!). Så fint. Och en påminnelse om att inför våldet är vi lika. Det är lika meningslöst och grymt vem det än drabbar.

Jag fyller snart år och har önskat den popartiga revolvern med neonrosa inslag som målats av en flicka i Uganda. Den kostar 1900 kr, pengar som går in i Non Violence-projektet. Alla är superläckra, hade kunnat slå till på allihop. Vore ju inte fel att ha en Yoko Ono där hemma…

Vänner, nu är jag blödig, men ta hand om varandra. Varje våldshandling som hindras är en seger. Tänk om alla världens vapen en dag kan knytas ihop i mynningen.
Out of order, services not required anymore.

Xx

20120929-202303.jpg
Rosa pistol av elever på Apelgårdskolan i Rosengård, Malmö. Blå pistol, Yoko Ono.
Ringo Starrs pistol.

20120929-202528.jpg
Totalt tio designs. De som designats av kändiskonstnärer kostar 3200 kr, de som skolbarnen målat 1900 kr. Varje såld revolver bidrar till Non Violence Project.

20120929-203530.jpg
Denna relvorer är målad av en skolflicka i Uganda, och är mitt val! Det neonrosa avgjorde. Snart står den i min matsal!

20120929-203708.jpg
Robin Söderling och Ernst Billgren gjorde sitt mönster genom att kasta färgdränkta tennisbollar på revolvern. Det finns på film på nätet!

20120929-203846.jpg

Är ni intresserade, kontakta Eight Art Gallery, eightartgallery.se, eller besök galleriet på Ferséns väg 7 i Malmö.
20120929-204209.jpg

This entry was posted in Mode, Personligt, Popkultur and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine − 2 =