Face off! Klassisk VS naturlig hudvård?

Syntetiska eller naturliga ingredienser – vad är egentligen bäst för huden?

Jag fick denna fråga från läsaren Emma:

Jag skulle vilja veta mer om din tanke kring naturlig hudvård vs den “klassiska”. Det finns ju så många olika skolor, t.ex. om man jämför produkter med hjälp av Paula’s Choice Beautypedia vs vilka ingredienser som det varnas för i No more dirty looks och liknande källor. Paula sågar ju många naturliga märken då de innehåller irriterande ingredienser som vore bättre syntetiska eller att de helt enkelt inte funkar pga ph-värde, stabilisering etc. Antar att eftersom du använder Exuviance så går du mer på den klassiska linjen? Kram

SVAR: Detta är en superintressant fråga. Det pågår ju något av ett ordkrig ute på nätet, och ute IRL också för den delen. Jag märker även i bloggen att ämnet är en smula laddat.

Jag vill börja med min vanliga utgångspunkt – när det gäller hud finns ingen One size fits all. Varje hudkostym är unik och har unika förutsättningar. Vår hudtyp är själva basen (torr, fet, känslig etc), och sedan har vi tillstånden. Det kan vara yttorrhet pga väderomslag, akne pga hormonförändringar, utslag pga överkänslighet osv osv. Denna guide till hur man kan tänka kring de olika hudtyperna är bra!

Min andra utgångspunkt är – ALLT är kemi. Naturligt eller syntetiskt – allt handlar om kemi och molekyler. Att önska en icke-kemisk värld är omöjligt. Det råder enorm begreppsförvirring. Jag tycker vi ska reclaima den goda kemin. Många bra grejer händer i labb – särskilt för personer med känslig eller problematisk hud.

Jag personligen är mest förtjust i det du kallar klassisk hudvård till ansiktet, alltså hudvård som är komponerad med syntetiska ingredienser, men kör ofta “naturligt” och eko på kroppen (väldigt luddigt begrepp dock – en ingrediens kan klassas som naturlig även om den genomgått kemisk behandling). Det finns oerhört mycket fina ingredienser ute i naturen, men ofta blir de ännu bättre om de får vässas och göras mer tillgängliga för huden, eller paras ihop med syntetiska (ofarliga) ämnen som maximerar deras goodness. Bara för att något är naturligt är det inte per automatik oskyldigt eller bra. Även rosor har törnar mina vänner. Naturliga ingredienser kräver höga krav på tillverkaren att hantera ingredienserna med respekt – vegetabiliska oljor kan till exempel härskna eller oxidera i fel temperatur. På samma sätt är inte allt syntetiskt av ondo – till exempel peptider är syntetiska, men stimulerar kroppen att själv producera kollagen och elastin. I slutändan handlar det om enskilda ingredienser – naturliga eller ej – och kompositioner.

Så här resonerar jag när jag väljer hudvård till min egen hy:

* Huden i mitt ansikte är väldigt reaktiv och känslig med viss tendens till rosacea. Naturliga ingredienser och oljor irriterar lätt känslig hud som min. Till exempel lavendel, eukalyptus och rosenolja är för starkt för mig, och vegetabiliska oljor ger mig akne. Därmed inte sagt att det är för off-limits för alla, men min hy börjar bråka. Jag testade ett tag att bara smörja ansiktet med kokosolja, men inget hände. Jag vill ju ha hudvård som slätar till, jämnar ut hudtonen, dämpar rödhet och ger glow (och INTE triggar akne- eller eksemhelvetet!).

* Helt naturlig hudvård är inte lika resultatinriktad som syntetisk. Den som har hudbekymmer som rödhet, akne, rosacea, pigmenteringar, rynkor eller liknande får bäst resultat av produkter där beprövade, syntetiska ingredienser ingår – eller naturliga ingredienser som behandlats för att serva ett visst syfte. Det handlar återigen om komposition, inte om huruvida en enskild ingrediens är naturlig eller inte. Det finns good cops och bad cops i båda läger.

* Jag tycker inte att det ena måste utesluta det andra. Bäst av allt är hudvård som gifter The best of Nature med högteknologiska ingredienser. Viktigast av allt är en kick-ass kemist som kan sina ingredienser och vad som verkligen händer när de möter huden. A little bit of this, a little bit of that tills kompositionen sitter som ett smäck och levererar.

* Kosmetikaindustrin är hårt reglerad och en produkt går igenom många tester innan den släpps lös. Och ingen seriös tillverkare vill förstöra sitt anseende med en produkt som sabbar hormoner/fertilitet/ger cancer etc etc. Däremot ska vi vara kritiska till marknadsföringen. Innan du shoppar, på med kritiska glasögat. Är det rimligt att produkten kan göra vad den säger på flaskan? Hur ser ingredienslistan ut? Innehåller den några kända allergener (googla för listor!)? Var på ingredienslistan står den aktiva ingrediensen? Om en etikett t ex flaggar med “organic shea butter” – var står då detta i förteckningen? Är det en bärande ingrediens eller bara marknadsföringsfluff? Detta gäller både naturliga och icke-naturliga märken. Och JA, det är assvårt som konsument att avkoda allt.

* Vad jag däremot helt undviker till mitt ansikte är starkt parfymerade produkter, budgetprodukter med hög hallt billiga utfyllnadsingredienser, mineraloljor som täpper till porerna och sulfater i rengöringen. Jag har även haft starka reaktioner på vissa konserversingsmedel (fick bekräftat allergi mot formaldehyd i gymnasiet). Detta gäller inte bara hudvård, utan även tvättmedel och rengöringsmedel hemma. Jag tvättar t ex alltid kläder innan vi använder dem, använder sjysta tvättmedel, dissar parfymerade sköljmedel etc etc.

* Summa summarum – utgå från din egen hud och vad du vill med den istället för att fundera för mycket på naturligt VS syntetiskt. Har man svårt att få balans i huden rekommenderar jag alltid att gå till en duktig hudterapeut som sätter upp en plan. Det är en djungel där ute, och supersvårt som konsument att veta vad man ska göra av all info. Vi bombarderas av budskap från företag som vill att vi ska köpa just deras grejer och att vår hud typ kommer ruttna om vi inte köper just deras produkt. Jag säger bara: Överkomplicera inte hudvården, utan försök att hålla dig til en och samma rutin. Ibland ser jag folk som lägger ut stilleben på bloggar och Insta med bildtexter som “produkterna jag använde upp denna veckan” och så är det tuber och burkar från tiotals olika märken – varje vecka! Har man inte väldigt tålig hud är ständigt mixande-och matchande och experimenterande med syror etc inget att leka med. Dessutom tar det tid att se resultat, upp till 3 månader. Och introducera aldrig mer än en produkt i taget. Låt det gå i alla fall en vecka och se hur huden reagerar.

Nu förvirrade jag kanske läget ännu mer? Önskar jag kunde skriva ner Den stora sanningen på fem rader, men det är mer komplicerat än så. Det är som sagt kemi, och som vi alla vet från skoltiden är kemi inget som kan sammanfattas på fem rader.

Vad jag däremot vet är att huden är en spegel av själen. Bästa hudvården av allt är en lugn själ (säger en som just nu är hyperstressad hehe).

PS. Ni andra som väntar på svar. Det är på G!

IMG_2052

Vinterns survival-kit. Definitivt inte utan hardcore kemi…

This entry was posted in Fråga beautyboxen, Hud and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Face off! Klassisk VS naturlig hudvård?

 1. Emma says:

  OJ vad glad jag blev av att gå in här och se att jag fått ett helt inlägg som svar på min fråga, tusen tack! Ska tänka på dina tips och råd nästa gång det är dags för inköp 🙂 Har begåvats med den riktigt bråkiga kombon blandhy m rosacea så granskar ingredienslistorna in absurdum. Har också tänkt på “produktbloggarna” som använder nya grejer varje vecka. Caroline Hirons är väl ett typexempel, men så är hon ju inte dermatolog utan mer utav en varumärkeskonsult – något jag tror många av hennes frälsta läsare inte inser. Anyway, tack för ett toppensvar, önskar dig en fin trettondagsafton!! 🙂

  Ps. Har nyss börjat använda Filorgas ögonkräm, och gudars skymning vilken produkt! Tack för tipset!

  • Eva says:

   Fast ne -jag alskar Caroline Hirons! Tack vare henne har min hud gatt fran hormonell acne-javlig till nastintill perfekt (pa bra dagar). Jag tycker inte man behover vara dermatolog for att kunna uttala sig.

   • Emma says:

    Det håller jag med om, har också lärt mig massor av henne! Menade bara att det kanske inte är så konstigt att hon pushar nya produkter/märken varje vecka med tanke på hennes jobb 🙂

 2. Mary B says:

  super post:) valdigt larorikt:) beautytruuth.wordpress.com

 3. Elin says:

  Hej fina du. Jag skulle behöva tips och trix och information om hur man handskas med en hud som har kombinationen acnebenägen + torr. Jag lyckas inte riktigt få ihop det. Jag saknar nästan tiden då jag var 14 med finnar + fet hud, för det var lättare att handskas med. Men nu när jag blivit 6 år äldre så är det bara kaos. Snustorr ena dagen och fet och finnig nästa. Jag gjorde skincitys hudtestnyss och väntar på svar, men ville fråga dig också för du är så otroligt duktig och bra på att förklara. Tack på förhand!

 4. disqus_ZMb77RIvhm says:

  Mycket givande inlägg! Är just nu välsignad av kombon supertorr vinterhy + hormonell obalans, dvs plitor och finnar galore. Är nu lite sugen på att uppa mitt game och komplettera rutinen med en mask som kan vara bra.
  Då undrar jag, eftersom du har koll när det gäller oss fnas, om du skulle kunna rekommendera något som inte spräcker budgeten och får huden att slå bakut.

 5. Daniela says:

  Hej! Tack för ett superbt inlägg om denna hot topic! Jag har själv funderat väldigt mycket på detta med naturligt vs syntetiskt. Extra mycket nu på senaste tiden pga av hy som inte beter sig som en önskar. Har du möjligtvis tips på vart en kan gå i Stockholm för en sjysst ansiktsbehandling med ex Exuviance? Tack!

 6. Hej girls!! Svarar på era frågor i eget inlägg, så håll utkik! Xx

 7. ida says:

  Om du gillar Avènes rengöring så skulle du testa rengöringen från LCC (alltså Blondinbellas märke), den är toppen och tar bort mascaran också. Känns inte uttorkande utan bara rengörande. Har inte granskat ingrediens-listan men min torra, känsliga vinterhy har inget emot den alls 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight × 9 =