ZUCCHINI-SPAGETTI MED SKINLOVIN’ TOMATSÅS OCH RAW PUMPAPARMESAN

nyttigpasta

Det är FREDAG och Beautyboxen bjuder på den perfekta comfortmaträtten med oanade skinfood-egenskaper. Har någon läst min artikel om beauty-kosttillskott i senaste ELLE så la ni kanske märke till allt snack om tomaten som skönhetshjälte? Flera studier har till och med visat att tomat till och med kan reparera skador i huden. Den magiska ingredienser är lykopen, den röda antioxidanten som ger grönsaker som paprika, vattenmelon och tomat sin fagra färg. Mycket visar på att lykopen kan skydda huden mot UV-skador. När jag bodde i Tokyo öppnade ett tomatkafé runt hörnet från oss i Daikanyama med syfte att bara servera mat som boostade huden och skyddade mot solen – Japans enemy of the state.
Kroppen tar bäst upp lykopenet i tillagad form, så get cookin’ beuaties!

ZUCCHINIPASTA MED LYKOPENLADDAD TOMATSÅS, VITLÖKSFRÄST SVAMP OCH RAW PUMPAPARMESAN

På inköpslistan:

Krossade tomater

Vitlök

Rödlök

En ask skogchampinjoner

En zucchini

En röd paprika

Soltorkade tomater (utan olja)

Frusen broccoli, små buketter

Pumpakärnor

Lantbuljong (jag har Renée Voltaire)

Näringsjäst/B-jäst (jag köper mitt  här)

Torkade medelhavskryddor, t ex basilika eller timjan

SKINLOVIN’ TOMATSÅS MED SVAMP OCH BROCCOLI

Totalt lykopenlycka med tomat, parika och soltorkad tomat. Svampen ger massa umami och höstkänsla. Släng i rejält med broccoli för crunch och järn.

1. Skiva svamp, hacka lök och pressa vitlök. Fräs vitlök + lök på låg värme i några minuter. Höj värmen, lägg i skivad svamp och  fräs på medelhög värme. Svampen ska bli så där goda och gyllena. Strö över kryddor, salt och lite peppar (tänk på att de soltorkade tomaterna ger massa sälta). Låt de små broccolibuktterna hänga med sista 5 minuterna. Ställ åt sidan.

2. I en kastrull, häll en burk krossade tomater. Koka upp, och sänkt sedan direkt till småputter. Släng i finhackad paprika,  soltorkade tomater och några matskedar lantbuljong. Om du vill, lägg i en tesked honung eller socker för att runda av tomatsmaken (jag använde kokosnektar!). Småkoka i 10-15 min.

3. Låt tomatsåsen svalna lite om din mixer är värmekänsligt. När lagom svalt, mixa helt slätt.

4. Sätt tillbaka svampfräset på plattan på låg värme och häll på såsen. Smaka av såsen med lite balsamvinäger och evt kryddor. Låt stå på låg värme så det håller sig varmt medan du fixar resten!

SPAGHETTII AV ZUCCHINI

Zucchinipasta är numrea så vedertaget att ICA lanserar det i sitt nya sortiment “grönhydrater”. Supersmidigt om du inte har mandolin eller svarv. Men kan du, gör egen!

1. Ta en vacker eko-zucchini. Kör i mandonlin eller svarv till spagetti. Alternativt, använd någon god bönpasta, som Risentas nya pasta på sojabönor.

2. Vänd ner i såsen och värm.

RAW PUMPAPARMESAN (A.K.A HÅRBOOST I STRÖSSELFORM)

Denna topping är obligatorisk! Ger en ostig smak, men istället för en massa animaliskt fett får du i dig protein och B12 en masse från näringsjästen och beauty-mineralen zink från pumpa. B-vitamin är en viktig grupp för hud och hår, men är du veggo är det lätt att få brist särskilt på B12. Har du inte pumpa frön, byt ut mot paranötter, som är otroligt riktigt på selen.

I mixern:

1 dl pumpakärnor

4 msk näringsjäst

lite gott salt

Whizz whizz, klart!

SISTA STEGET…
Ta på dig mysbyxa. Dra på raggsockorna. Häll upp pasta i en stor tv-soffsvänlig skål. Häll upp ett medelfylligt rödvin och njuuut. Mys lite extra åt tanken att du gör din kropp, hud och hår bauta-lycklga.

This entry was posted in Beautyfoods, Friday Facefoods and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ZUCCHINI-SPAGETTI MED SKINLOVIN’ TOMATSÅS OCH RAW PUMPAPARMESAN

  1. Elin says:

    Jag läste lykopen som lyktstolpen minst tre gånger i det här inlägget… Fredagstrött eller vad? Tack för en bra blogg! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 7 = forty two