TRENDSPANING PÅ HÄLSOMÄSSA: THE BEAUTY MOLECULE, RAWFOOD-HUDVÅRD OCH ANDRA HAJPS

naturalproductsfair_1

Direkt från frukostbuffén i Göteborg körde vi till eko-mässan Natural Products Scandinavia. Ett totalt bonanza av nya superfoods, kosttillskott, rawchoklad, eko-beauty, massageoljor och andra naturligheter. Om jag var taggad? O yes (fast lite bittersmak i munnen också, läs längst ner om ni pallar).

Ovan ser ni lite av proverna jag fick med hem. Sorry SUPERsunkiga bilder, tog dem i vårt mörka kök igår kväll.

Några highlights!

fountain beauty molecule

fountain box

SKÖNHETSMOLEKYLER I SHOTFORM

Fountains flytande skönhetstillskott har blivit dunderhajpade i England och är nu på väg till Sverige (ännu oklart var). Storsäljaren är The Beauty Molecule som är ett superkoncentrat av Resveratrol och hyaluronsyra. En tesked sägs innehålla resveratrol motsvarande upp till 26 000 druvor (!!!). Jag fick även med mig hem The Hair Molecule med hårboostande silikon och Biotin, The Super Green Molecule med högkoncentrerad kelpalg och klorofyll, samt The Hyaluronic Molecule som ska funka som antirynkkräm inifrån. Killen i mässdisken menade att de kan blandas med varandra, men jag vill ändå kolla med kostexpert innan jag går loss. Särskilt höga halter av kelp kan snurra till saker rejält för oss som tar Levaxin. Och i nya numret av ELLE kan ni läsa om varför en av Sveriges främsta näringsexperter är skeptiskt till att isolerat resveratrol verkligen gör skillnad. Oavsett, sjukt snygga flaskor, och kul koncept i en annars ganska osexig tillskottsbransch. Läs på innan du börjar shotta bara.

hairclinicdrops

HÅR-SOS

Det var oerhört många hårtillskott i omlopp. Håravfall är en vanlig biverkning av stress, så inte konstigt att många av oss fäller tussar i duschen. Jag känner till och med flera killar som tappat skägg. Här var en produkt som jag fick med mig hem. Dropparna innehåller arganolja, pepparrotsextrakt, nyponextrakt och lite betakaroten. Hittar dock ingen ordentlig hemsida eller avsändare så lite skeptisk. Jag håller fast vid mina Imedeen Hair & Nails jag (Priorin är också bra).

love boo

NO-NASTIES FÖR KIDSEN

Love Boo är ett toksött märke utan sulfater, petrokemikalier, parabener, syntetiska färgämnen och andra bovar. Jag fick med schampo och balsam till Lillan med fikon, kokos- och arganolja. Flott ska det vara. Även fina oljor och smör till mammamagar, oljor till underlivet samt en kräm som ska lyfta boobsen post-mjölkning. En tackar! Ni som var med på den gamla goda tiden minns kanske hur jag fick en goodiebag första dagen på Veras dagis i Tokyo? I välkomstpaketet låg just bystlyftande kräm och någon slimminggrej till magen. Tänk om man fick ett sånt kit i Sverige. Då får det gärna vara dessa sötnosar.

organic snail serum

SNIGELSERUM

Efter att ha fajtat rynkor med bigift (RODIAL Bee Venom), glossat upp håret med tjursperma (hårsalongen Hari’s i London) och avnjutit sin Bird Poop Facial i New York blev det dags för världens skönhetsnovelistas att ge sig på ett nytt djuriskt ungdomselixir – snigelserum. Katie Holmes uppges vara ett fan. Det tjusiga namnet för snigelslem är Helix Aspersa Müller Glycoconjugates, och det sägs att snigelfarmare i Chile av en slump upptäckte att deras händer blev babymjuka när de förberedde leveranser till gourmander i Frankrike. I Japan kan du avnjuta en live-facial med sniglar krypande över fejjan. Ett trevligare alternaitv är Dr Organic Organic Snail Gel Anti-Aging Facial Serum.

pukka women

PILLRET SOM KUNDE TALA MED HORMONER

Det är ganska högt PMS- och hormonfokus i den här bloggen, men mitt liv – och många andras – åter bergochdalbana i takt med att diverse hormoner ökar och minskar i kroppen. Många vänder sig till alternativmedicinens värld när systemet hakar upp sig, och jag hör ständigt hör vittnesmål om hur vänner och vänners vänner fått ordning på både svår PMS, PCOS och fertilitetproblem med örter och akupunktur. Placebo eller inte, men PUKKAs nya serie Womankind är i alla fall värt en närmare titt på om man vill balansera sitt lilla system och kickstarta bebisfabriken.  Herregud vad hemsk bildkvalitet – note to self: skaffa ny belysning i köket.

raw bar

FORTSATT STARK PROGNOS FÖR RAWBARS

Det finns ingen hejd på glutenfria, veganska proteinbars, gärna raw. Den här tog jag bild på mest för att förpackningen är söt. Innehållet är samma gamla vanliga dadlar, nötter och en smula brunrisprotein. Jag fick med mig hem mängder av Bounce Bars, Raw Bars, Nakd Bars (ny smak – Cherry Bakewell!), Beond och andra usual suspects.

DSC_0275

RAWFOOD FÖR HUDEN

Rawfoodtrenden syns tydligt i skönhetssvängen. Jag hittade dessa kroppsmör från bulgariska Zoya Goes Pretty som innehåller rena oraffinerade oljor och smör som inte hettats upp till mer än 40 grader. I smören har de blandat ner ingredienser som havtorn, lavendelolja, nyponolja och arganolja. Jag ser fram emot att testa det rena kakaosmöret – passar bra efter en session med min kladdkakeskrubb. Skinfood indeed. Jag råder dock till försiktiget vad gäller starka oljor som lavendel – testa alltid innan du applicerar på större område (jag provade en ny ekologisk ögonkräm i fredags. Vill inte hänga ut varumärke för alla reagerar olika, men hela mitt ögonområde blossade upp och blev knallrött. Don’t mess with ’em plants).

…OCH RANDOM FLUM

Det fanns även totalt wicked inslag av aura-grejer och hitte-på-kosttillskott. För lika mycket som jag får salivstörtning av alla rawkakor, gröna dunderpulver, kallpressade kokosoljor och glutenfria pastasorter får jag lite ont i magen. Det är många i de där stånden som gnuggar händer och tjänar storkovan på folks osäkerheter och okunskap. Säljslajmiga gubbpampar som knappast blivit hälsokostmagnater utav egen passion kränger alla möjliga “revolutionerande produkter”. Jag mötte en dam som saluförde kroppsoljor, men inte hade kunskap nog att svara på frågor om allergener, härskningsrisker och vem som ska ta det easy-peasy med vissa essentiella oljor. Allt är mirakel HELA VÄGEN för ALLA. Eh nej, det är det inte. Det finns en falsk oskuldsfullhet och naivitet kring “det naturliga”.

Retar mig också på dessa bulkprodukter som kostar noll att producera, men som säljs med typ 1000% marginal. Tänk proteinpulver, fröblandningar och rawbollar som i princip bara är ett russinpaket hopmixat med några billiga bulknötter. Det är många som vill åt våra pengar i detta lyxgröna tidevarv, ladies. Ha kritiska ögat på när du shoppar uppmanar ELLEs egen Sverker!

This entry was posted in Beautyfoods, Ekologisk skönhet, Medvetna måndag and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to TRENDSPANING PÅ HÄLSOMÄSSA: THE BEAUTY MOLECULE, RAWFOOD-HUDVÅRD OCH ANDRA HAJPS

 1. Sofia | Avocado Baby says:

  Ouff vad mycket skoj du fick med dig hem! Men håller med dig så sjukt mycket vad gäller de sista styckena – så mycket skräp, hokus pokus och tveksamma produkter som prånglas ut på marknaden. Naturligt/eko är inte direkt samma sak som bra-för-allt-för-alla.
  http://www.avocadobaby.se

 2. Isabelle says:

  åh maria ville bara skicka en megakram till dig och TACK för att du skriver så bra och framför allt är en av de få hälso-junkies jag hittat i bloggosfären som mixar pepp och förtjusning med en stor dos skepsis och granskande blick. du lättar upp mitt humör något enormt (vilket inte vill säga lite då jag är arbetslös just nu och allmänt ynklig) puss!

  • Maria Ahlgren says:

   Åh fina!!! Tack <3 Det löser sig snart med jobb. Jag vet hur deppigt det är! Men snart lyser stjärnorna på dig igen, kämpa!!

 3. Pingback: SOCKERFRI NOVEMBER | Marias beautybox

 4. Pingback: 3 kändisbehandlingar vi INTE vill testa! | ELLE

 5. Pingback: Årsresumé del 3 | Marias beautybox

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two − = 0