KERATOSIS PILARIS…SAY WHAT?

KPwipes

Det råder en smula glädjeyra i hudvårds-Sverige just nu. Amerikanska problemlösarmärket Paula’s Choice har nämligen landat på svensk mark. Yay! Jag kommer skriva mer om diverse produkter, men ett tips är att spana in P.C om du har bråkig hud, t ex akne, rosacea, eksem eller pigmenteringar. Märket är grundat av Paula Begoun som genom åren recenserat över 45 000 produkter på sin sajt Beautypedia, och kallas “The cosmetics cop” för sitt granskande öga (tänk skönhetsvärldens Sverker). 1995 lanserade hon sitt eget märke.

Vi börjar med en genialisk SOS-produkt för K.P, Keratosis Pilaris – Paula’s Choice Clinical KP Treatment Cloths.

EH URSÄKTA MED VAD ÄR KERATOSIS PILARIS?

Gåsahud, mina vänner. K.P är de små knottrorna som många av oss får på runt hårsäckarna armar och ben. Det kallas “chicken skin” på engelska. Knottrorna beror på att gamla hudceller fastnat i hårsäckarna. Det är inte farligt och kliar inte, men huden kan kännas sträv och peppen att bära kortärmat och minikjolar kan sjunka drastiskt.

JAHA. VARFÖR BLIR EN KYCKLINGKNOTTRIG DÅ?

K.P beror på att hudens förmåga att bilda ett normalt hornlager har rubbats. Det är ofta ärftligt. K.P kan inte botas, men symptomen kan lindras. Många får mer besvär på vintern när det är kallt och torrt.

HUR VET JAG ATT JAG HAR K.P OCH INTE BARA VANLIG GÅSHUD?

Gåshud får du när du fryser och går bort när du är varm igen.

FINNS DET OLIKA SLAGS K.P?

Japp. Om du har problem i ansiktet, prata med en duktig hudterapeut så du får rätt hjälp som passar din hy. Många med K.P har också eksem. Här är ett jättebra inlägg om behandling av KPRF, som syns i ansiktet.
Det är supervanligt med K.P på kroppen. Även här finns olika grader, från light till “Nä nu får det f-n vara nog!”.

HUR AVKNOTTRAR JAG HUDEN DÅ?

1. Dels genom att mota yttorrhet (ah, denna ständiga yttorrhet – roten till så mycket hudjävlighet) med lotions and potions. På vintern använder jag ofta totalt osexiga men undergörande krämer från apoteket (Decubal på pumpflaska är standard hos oss).
2. Använd exfoilerande AHA och BHA-syror för att lösa upp propparna, precis som vid akne. Och NU kommer vi till det smidigaste någonsin – syraladdade wipes! Kan icke bli enklare.

Clinical KP Treatment Cloths innehåller 8% mjölksyra och 2% salicylsyra. Även tiptopp som vapen mot akne på rygg och i dekolletaget, där det kan vara svårt att nå med vanliga produkter. Wipsen kan användas i ansiktet istället för andra produkter med AHA och BHA. Den innehåller ingen alkohol, men däremot lugnande ingredienser som dämpar rodnaden. En förpackning innehåller 60 st wipes och kostar 330 kr. Finns på skincity.se.

This entry was posted in Skönhet SOS and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to KERATOSIS PILARIS…SAY WHAT?

 1. Annika says:

  Exakt vad jag lider av..har dock aldrig haft ett namn på det! Tack, nu kan jag äntligen försöka att få ordning på det!
  Tycker din blogg är så bra, får så mycket beauty-tips, Dock är jag många gånger feg med att testa då jag genom åren provat på både dyrt och billigt men ofta bara blir besviken. Finns inget tristare än att med höga förväntningar tömma plånboken på skönhetsprodukter som inte är rätt för mig.. Med din hjälp kan jag iallafall drömma vidare om perfekt hud och hår, och ibland hittar man ju faktiskt på några guldkorn. Tänk om man kunde ha typ en glossybox med dina tips!? Det skulle vara grymt, skulle lätt köpa!

 2. linnea says:

  Följde din blogg under tokyotiden och har nu hittat tillbaka. Underbar blogg! Du skriver så bra och väldigt kul att du börjat att publicera så många fräscha recept. Har läst mycket om hudvård i din blogg men hittar ingenting om smutsiga porer på näsan. Jag har små vita(eller grå?) orenheter på näsan som uppkommer ofta. De syns inte jämt men om jag känner på näsan så känns den lite smutsig eller knottrig och näsan kan se lite ojämn eller torr ut under smink. När jag trycker på dessa så kommer det ut lite lite vitt. Jag vågar inte trycka eller använda såkallade nose-strips då jag hört att detta kan göra att man får märken/förstorade porer på näsan. Har du något bra beauty tips? keep up the good work 🙂

 3. Kycklingskinnet says:

  Hej! Använder man en servett om dagen eller?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× three = 12