PORMASKDÖDAREN

Hej Maria! Jag har aldrig finnar, men jättemycket pormaskar. Jag får dem i hela ansiktet – näsa, kinder, you name it.  Jag är ganska säker på att det är hormonellt men vad kan man göööra? Clarisonic? Lera? Läste om en mask från May Lindstrom (kallad The problem solver) men vet inte om jag pallar gå på en dyr nit igen. Jag kan nog aldrig få bort dem helt men vad är en bra rutin? Plz help!! Kram

Helloj!
Ja, visst kan man bli tokig på porer! Men det finns finfina tips.

Som hudnörd vill jag börja med en snabb genomgång av vad en pormask är. En “por” är faktiskt en hårsäck, och i dem finns talgkörtlar som producerar talg för att smörja våra små luddhår. Pormaskar och finnar är resultat av ökad talgproduktion, så det är där vi ska börja.

Misstänker du hormonrubbning så be läkaren ta ett blodprov. För hög talgproduktion kommer som brev på posten när vi har överskott på testosteron (yes, vi damer har också testosteron, men det balanseras normalt ut av östrogen). T ex går talget bananas i tonåren, hos tjejer med PCOS, under mens/PMS eller under graviditet. Vi får små talgproppar, som i sin tur kan leda till små hudinflammationer = finnar. Det svarta beror på oxidering. Mumsigt värre!

Men medan hormoner lever sitt eget liv så finns det massor vi kan göra för att säga NU ÄR DET NOG MED SMÖRJ! till talgkörtlarna. Enough’s enough! Håll hästarna i hagen, Mr talgkörtel.

1. Steg ett tycker jag är att besöka en duktig hudterapeut som kan göra en pormasktömning (yummy yummy!). Så har du en ren kanvas att börja jobba med. Hudterapeuter är bra på att lägga upp en produktplan. Min erfarenhet är att jag skulle sparat mycket pengar och besvär om jag från början gått på en hudterapeuts rekommendationer och inte köpt hudvård hej vilt från tusen olika märken. Jag rekommenderar alltid att i den mån det går undvika “cocktails” från flera olika märken; särskilt aktiva produkter kan orsaka obalans delux.

Hudvårdsregel no 1: Stick to your guns. Cocktailmixa inte.

2. Precis som personer med finnar är FUKT ditt ledord. Du vill skicka signaler till kroppen att den inte behöver smörja så förbannat. Håll dig borta från överdrivet tvättande och skrubbande.

3. Släng ut hudvård och smink som innehåller olja. Du känner kanske till utrycket “olja löser olja”? Och när hudens naturliga oljor löses upp, då vill den bara pumpa ut MER olja. No good.

4. Använd fuktmask 2 ggr/vecka + djuprengörande lermask en gång i veckan. A och O att få bort döda hudceller som täpper till talgkörtlarna/porerna.

Här är mina all-time-favoriter. Jag lovar att du kommer märka skillnad vilken du än väljer.

* Glamglow Super-mud Clearing Treatment Mask (komplettera med fuskmask, t ex Thirsty Mud från samma märke)

* Exuviance Purifyig Clay Mask (1 gång/vecka)+ Exuviance Rejuvenating Treatment Mask (fukt- och vitaminmask, 2 ggr/vecka)

* Rodial Glamoxy Snake Mask – Svart mask som stelnar och dras av, precis som den hypade pormaskdödarmasken (som jag för övrigt är hundra procent skeptisk mot. Det luktar skunk när man spammar facebookfeeds med mirakelstories och samarbetar med tusen b-bloggare, men inte håller oss etablerade skönhetsjournalister ajour). Anyhows, Glamoxy Snake Mask är dyr som tusan, men jag svär på mitt lillfinger att den uträttar MAGI. Det är den jag har på bilderna.

May Lindström har jag inte provat, så kan inte utala mig (förutom om förpackningarna som är FAB!!!).

Och vad gäller Clarisonic tror jag det kan passa din hudtyp jättebra! Önska i julklapp kanske? KÖR!! Jag brukar rekommendera den snälla men effektiva Sensitive-borsten, men köp till ett extra Deep Pore-borsthuvud till T-zonen (jag kör näsan då och då!).

Screen Shot 2014-10-01 at 15.13.38

Clarisonic Deep Pore Brush

5. Slutligen.  Till anti-synliga-porer-sminkväskan rekommenderar jag Benefits primer Pores no More + Make Up For Evers HD Powder som “photoshoppar” huden. Love! Finns på Sephora.
Elizabeth Ardens Flawless Foundation är också gjord för att kosmetiskt minska synliga porer. Den är toppen – jag nominerade den till ELLE Beauty Awards som Årets foundation.

.PS! Testa kosttillskottet Efamol! Det innehåller jättenattljusolja som balanserar homonerna. Det tar tre månader innan du märker skillnad, så is i magen.

Screen Shot 2014-10-01 at 15.17.32

Maria “Pormaskdödaren” Ahlgren

This entry was posted in Fråga beautyboxen, Hud and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to PORMASKDÖDAREN

 1. tuva says:

  So happy! Ska genast prova alla toppenråd! Tack sååå mycket! Stor kram!

 2. Linnéa says:

  Hej!

  Tack för en superbra blogg!

  Jag skulle vilja ha lite tips på ansiktskrämer. Jag har normal hud men har sedan i sommar känt mig yttorr. Jag använde La Roche Posay men jag blev nog inte tillräckligt återfuktad för jag kände mig ofta stram trots att jag använde mycket produkt. Jag provade sedan ett startkit från Dermalogica efter rekommendationer från en facemapping men är inte helt såld. Jag tror dessutom inte att jag har råd att köpa för dyra produkter då jag är student, men jag vill ändå inte köpa det billigaste bara för att det är billigt. Jag har tittat på Kiehl´s Ultra Facial Moisturizer men är osäker på om den passar min hudtyp. Har du någon koll på Kiehl´s? Nu har jag dessutom fått mycket utslag/finnar i pannan och detta är ju superjobbigt. Jag tror att det kan vara delvis årstidsbundet då min hud ballar ur lite på hösten, men nu tycker jag det känns mer än vanligt. När jag var hos hudterapeuten trodde hon att det helt enkelt berodde på för lite fukt men som sagt så tycker jag inte att Dermalogica passar mig eftersom jag måste ta mycket produkt för att känna mig återfuktad (hon sa att jag skulle ta hälften av det jag känner att jag behöver).
  Jag är alltså lite vilsen. Jag vill ju inte köpa en för fet produkt samtidigt som jag behöver en produkt med mycket fukt för att liksom dämpa torrheten på ytan.
  Snälla kan du hjälpa mig?
  Ursäkta bautalång fråga.

  Ha det gött!

  Hälsningar från Linnéa

 3. Eva says:

  Oj, ska man inte anvanda ansiktsolja? Jag anvander Clarins lotus oil varje kvall -borde jag sluta med det?

  • Jodå, det kan du göra. Vad jag menar är att om man har en rubbad talgproduktion så är ofta olja inte optimalt. Men har du “normal” hud och inte problem med för hög talgproduktion är olja jättebra. Jag vet måååånga fans av just den här oljan, den är ju en riktig klassiker med finfina ingredienser (älskar Clarins!!). Grejen med hud är att det finns inget “one size fits all” – vi har alla olika hudtyper, och vidare har huden olika tillstånd beroende på väder, hormoner, luftfuktighet osv osv. Så mår din hud bra så ska du helt klart fortsätta!!

 4. Daniela says:

  Hej! Kan du tipsa om någon bra och duktig hudterapeut? Min hy har börjat gå bananas på äldre dar (är 32) tack för en superbra blogg!

  • Hej Daniela! Ooooh yes, det var vid 32 min hud också fick spel! Är tydligen ganska vanligt…. Var bor du? Jag kan inte nog tala mig varm om vad Exuviance gjort för min hud. Finns klinik/salong som jobbar med Exuviance där du bor? Kolla så salongen är SHR-certifierad!

 5. Anna says:

  Fast det där med olja stämmer inte. Jag började köra mycket naturlig hudvård för några månader sedan och min hud har aldrig varit bättre. Även min kille som har haft problem med acne i pannan är i princip problemfri nu (han hade även mycket pormaskar men det har också blivit mycket bättre). Jag smörjer ansiktet med ekologisk jojobaolja och kroppen med mandelolja. OBS att mineraloljor inte alls är samma sak, t.ex. Eva som frågar om Clarins olja, den är säkert fullproppad med mineraloljor som lägger sig som en mask på ansiktet och täpper till porerna och kan ge finnar. Jag tycker det känns mycket bättre att smörja in vårt största organ, huden, med något jag faktiskt vet till 100% vad det är och som är helt fritt från kemikalier (åven om det är “bra” hudvårdsmärken innehåller de mycket läskiga ämnen, jag vet, pluggar kemi).

  • Eva says:

   Clarins lotus olja har inga mineraloljor.

  • Hej Anna! Sorry, jag var otydlig där. Jag syftade främst på rengöringsoljor, och detta efter info jag fått från en av Sveriges mest erfarna hudterapeuter. Alla oljor är givetvis inte lika, det beror självklart på vilken olja det är, och jag har hört massa bra om just Jojoba. Just Jojoba täpper ju inte till porerna = YAY! Det är mineraloljor och tilltäppande oljor vi icke vill ha – och som tur är innehåller Clarinsoljan inga såna.

   MEN! Som jag skrev till en annan tjej här i fältet så finns det inget “one size fits all” för huden. Alla har vi olika hudtyper som i sin tur går igenom olika tillstånd beroende på väder, hormoner, hälsan i allmänhet os osv. Våra hudar reagerar så himla olika på produkter och ingredienser under olika perioder av vårt liv. Jag själv hade fantastisk hud för 3-4 år sedan, och då använde jag bara oljor (Estelle & Thild Rose Otto, Rudolph Care och Rodin). Men några år senare när min hälsa och huden sattes ur spel klarade jag inte längre av rena oljor. Det var för starkt och rörde till balansen ytterligare. Till och med raw kokosolja på huden blev fel! Medan det för andra funkar jättebra. Bara för att något är naturligt är det inte tvunget snällt.

   Jag ska skriva mer om oljor och pro- och cons. För jag gillar också oljor – VISSA oljor 😉

   Tack för intressant inlägg!

 6. Anna says:

  Hej Maria!
  Vanlig tandborste eller eltandborste, vad kör du? Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six × 4 =