UR FRÅGEBOXEN: FINNFIGHTANDE MAT, HAIRFOODS OCH BALSAMMETOD

Här kommer svar på några av era frågor! Jag betar mig vidare i frågeboxen sakta men säkert. Vill typ skriva en roman som svar på varje fråga haha… Som ni ser har jag kortat ner frågorna lite, hoppas det är OK!

1.

Vad bör jag äta och inte äta för att försöka få mindre acne?
Jag är lite sugen på det här med balsammetoden och undrar vad du tror/vet om det?

Akne är ofta hormonellt, så har du problem tycker jag du ska prata med en duktig hudterapeut eller läkare. Läkaren/gynekologen kan hjälpa med hormonerna, medan hudterapeuten kan hjälpa huden att bli mer motståndskraftig genom att hitta rätt fuktbalans och pH-värde. Jag går till en Exuviance-hudterapeut och min hy är som ny! Jag har även medicinerat mot akne – detta trots att jag levde hälsosamt och ”by the book”. Mina hormoner var heeelt urspårade, så finnarna fanns där trots mina gröna juicer och chiapuddingar. Dock var jag sönderstressad, och vem känner inte smärtsamt väl till kopplingen mellan stress och finnar…?

Däremot mår ju hela kroppen bra av att käka så ”cleant” som möjligt, och hälsan speglas i huden. Med bra bränsle och näringsrik mat får hormonerna stöd att hitta balans , immunförsvaret är på topp och kroppsliga inflammationer hålls till ett minimum.

Här är några skinfoodstips jag själv försöker hålla mig till.

NO-NO – SÄG NEJ TILL….
* Socker och raffinerade kolhydrater med högt GI går bort. Svajande blodsocker är no-no för fin hy.
* Mjölk, som i studier visat sig ha kopplingar till akne. Byt till mandelmjölk eller ekologisk, osockrad sojamjölk (jag älskar Go Greens Osockrade och Carlshamns Osockrade – båda är eko!)

FROSSA I:
* Grönsaker och frukt, helst eko.
* Fisk! Se till att den är miljömärkt. Omega 3-fetter är The Bomb – love it!!
* Utifrån vad du gillar och din mage mår bra av: nyttiga fullkorn (jag älskar quinoa och glutenfria havregryn), nötter och frön.
* Kallpressad kokosolja, kallpressad olivolja och andra nyttiga oljor.
* Ta probiotika varje dag för glad mage. Testa tillskottet EFAMOL med nattljusolja för hormonbalans. Många tar vitamin B5 mot akne. Att testa skadar inte!
NÅGRA ENKLA HUDVÄNLIGA SWAPS I VARDAGEN:

* Stor latte –>  Americano med lite varm sojamjölk (eller latte/cappucino på mandelmjölk om du gör hemma)
* Godis –> Mörk choklad eller rawbars, t ex RAW BITE eller NAKD Choco Delight. Raw lakritspasteiller.
* Chips –> Edamamebönor med lite salt.
* Vitt bröd –> Fröknäcke. Det finns ett färdigt från EWALIE om du inte orkar baka. Eller leta upp AMISA Buckwheat Crackers och ät som knäckebröd.
* Sockriga drinkar på krogen –> Vin, helst rött.

Angående balsammetoden har jag inte testat.  Däremot använder jag gärna eko-schampon utan sulfat och parabener.

IMG_4656

Sallad med rökt lax, avokado, tomat och solrosfrön + körsbär = skinloverns favoritmeny.

2.
Jag är mån om ekologiska produkter och försöker alltid använda så “rena” produkter som möjligt, även för håret, skulle vara kul om sådana produkter togs upp i lite större utsträckning.

Åh, det finns så himla härliga eko-grejer för håret numera! Jag älskar märken som LESS IS MORE, RAHUA och JOHN MASTERS ORGANICS. Det förstnämnda vann pris på ELLE Beauty Awards – älskar’t! På måndag startar en ny stående feature här i bloggen som jag tror ni ekointresserade kommer gilla!  Stor kram och tack för ditt fina meddelande, som jag kortare ner här i bloggen <3

IMG_1632

3.

Gillar verkligen din blogg, full med info och inspiration 🙂 Jag undrar t.ex. över vad man ska satsa på i matväg om man är student och lever på CSN men vill boosta hud, hår etc. Kanske allra mest håret eftersom mitt är supertunt.. ;(

Tack söta du! Det finns massa bra hårboostande budgetmat! Fullkorn och havre är grym hårmat. Och inälvsmat om du äter det?
Tillskott för hår är ganska dyrt, och det finns inga oberoende studier på att de rent vetenskapligt fungerar, MEN jag har känt stor skillnad både med PRIORIN och IMEDEEN Hair & Nails (sistnämnda väldigt dyr dock).

IMG_2962

Raw choklad- och havrebollar står på hårvårdsmenyn! Recept HÄR!

Flera svar på väg! Så roligt woop woop!

This entry was posted in Fråga beautyboxen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to UR FRÅGEBOXEN: FINNFIGHTANDE MAT, HAIRFOODS OCH BALSAMMETOD

 1. m says:

  den där salladen med lag ser ut att va 2 die for! recept? gör du dressingar till?

 2. Pastellkatten says:

  Åh, när vi ändå är inne på eko-hårgrejer så har jag en till fråga. Har du något tips på bra balsamspray/hårbalsam för en 1,5-åring som nu jobbar hårt på att skapa minidreads var och varannan natt. Det får vara ett “för vuxna” men det ska vara så eko som möjligt.

 3. Sofia | Avocado Baby says:

  Neal’s Yard gör väldigt bra eko schampo/balsam! Tyvärr är det inte helt ren INCI men om alternativet är typ Redken så är de great.
  http://www.avocadobaby.se/2014/06/superbra-schampobalsam-nastan.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


three + 3 =