BEAUTYBOXEN SVARAR: FIGHTA FINNAR I PANNA OCH HÅRBOTTEN?

Det kom ett mejl från en tjej  som har problem med fet hud i pannan och finnar/kvisslor i hårbotten. Hon undrar om jag har några knep. Ooooh yes dear!

MARIA SVARAR:
Pannan är också mitt bråkigaste område, men jag har fått bukt med eländet med hjälp av hudterapeut (Ami, min räddare i nöden!). Hon har gjort behandlingar och ett skräddarsytt program till mig med produkter från salongsmärket Exuviance, som räknas som ett av världens främsta för problemhy. Jag har gått på behandling minst varannan vecka + att jag kör hemma med de rekommenderade produkterna. Hardcore, tidskrävande och ganska dyrt, men för mig har det varit värt varje krona (blev inte vårgarderob i år – fick bli tjusig hy istället!). Min hy är som förbytt. PH-balansen är fin och hudens immunförsvar på topp, så miljön är inte alls lika inbjudande för finnar längre. Huden är jämn, superåterfuktad/glowig, och inte alls rödflammig och lättirriterad som för 6 månader sedan. Har ni salong som jobbar med Exuviance där du bor så tycker jag du ska gå dit och kolla om de kan hjälpa dig.

Har du inte stora problem, eller inte är beredd att lägga massa tid och pengar just nu, så testa detta:
* A och O när ett hudområde överproducerar talg/olja är att ge området tillräckligt med fukt för att inte vilja kompensera torrhet med mer olja. En oljefri fuktkräm är A och O. Jag gillar Effaclar Duo från La Roche Posay. Deras Effaclar-rengöring och tillhörande ansiktsvatten är också superduper! Finns på alla apotek.
* Använd mild exfoilering två gånger i veckan som tar bort döda hudceller och torra hudrester som täpper till porerna. Dermalogica har en bra som kan användas varje dag – Daily Microfoilant.
* Prova att utesluta mjölk som triggar acne.
* Läs min artikel om min aknekamp här. Massa tips från både mig och proffs jag intervjuat.

Vad gäller hårbotten så rekommenderar jag att börja med detta:
* Skippa stylingprodukter som innehåller olja ett tag. De täpper till porerna = finnar waiting to happen.
* Byt örngott två gånger i veckan och dela inte handduk med någon annan.
* Prova ett milt shcampo, gärna mjällschampo. Jag älskar Shu Uemura Ani-Dandruff Soothing Cleanser. Ta det lugnt med balsam (använd bara i topparna).
* SOS-behandling: Skölj håret efter tvätt i äppelcidervinäger, vit vinäger eller mängder av sodavatten. Vinäger luktar urk, men är toppen för pH-värdet (du kan tvätta håret med milt schampo efter vinägerbehandlingen).
* Tvätta kammar och borstar några gånger i månaden.
* Om det inte hjälper, kolla med läkare om du ska köra en antibiotikakur.
Lycka till! Tillsammans knäcker vi finnarna, en efter en, YAY!

Screen Shot 2014-06-12 at 11.36.30

Min skräddarsydda rutin från Exuviance. Daglig rengöring, serum, dagkräm och nattkräm + peelingmask två gånger i veckan och lermask en gång/vecka.

IMG_1120
Exuviances “guldmask” – en riktig treat.

IMG_1253

Mjällschampo i lyxförpackning (super även om man inte har mjäll – jag har använt när torr i hårbotten pga antibiotikabehandling)

 

This entry was posted in Fråga beautyboxen, Hud and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to BEAUTYBOXEN SVARAR: FIGHTA FINNAR I PANNA OCH HÅRBOTTEN?

 1. Julia says:

  Tack så mycket för snabb och grymt bra respons! Hur är det med torrshampo, no no eller ok? Julia

  • Maria Ahlgren says:

   Hmmm, svår fråga… Eftersom det är torrt/oljefritt så täpper det inte till, men hårbotten kan bli torr och således vilja skydda sig med mer talg. Om det känns okej, skippa det några veckor och se vad som händer. Rapportera gärna tillbaka hur det går 🙂

 2. Nina says:

  Maria! Vill bara säga att jag tycker du skriver på ett så skönt sätt om skönhet, helt opretentiöst och avslappnat med mycket kunskap. Gillar det som tusan, uppskattar verkligen din blogg! Ha en fin helg 🙂 /Nina

 3. Anna says:

  Hej! Exuviance har verkligen galet bra produkter och håller en bättre prisklass än andra märken som profilerar sig som mer trendiga och förpackas i snygga och dyra förpackningar. Jag har både arbetat med deras produkter och använder dom själv sedan 10 år tlb. Provar ibland andra märken men återgår hela tiden till Exuviance. Bäst, bäst, bäst om man har tendens att bli lite “plottrig” i ansiktet! Varma hälsningar Anna http://www.bjornensover.se (ps min blogg handlar inte om skönhet men titta gärna in ändå!).

  • Maria Ahlgren says:

   Japp, jag är verkligen helt frälst! Har inte haft så här fin hy på många år. No plotter 🙂

 4. Malin says:

  Superbra inlägg! Ska absolut testa schampoot. Är nyfiken på vad du använder för ansiktsrengöring?

  • Maria Ahlgren says:

   Tack snälla! Och ja, prova schampot, det är verkligen bra.
   Jag använder Exuciance Opti-Light, men kan tipsa om något som mer specifikt passar din hudtyp om du skriver vad du är ute efter?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 6 = thirty six