Ur BON – Skönhetsrapport vår/sommar 2012

Bons skönhetsredaktör om naglarnas nya stjärnstatus, fuktigt hår och
hud blank som honungsdagg.

Text och idé Maria Ahlgren

 

Jason Wu vår/sommar 2012.

 

 

Manikyristen är modevärldens nya superstar

 

På visningarna för S/S 2012 regerade festat-hela-natten-looken i New York (eller körde-hårt-på-gymmet, beroende på vem du frågar). Huden är lite blank och rosig, liksom dränkt i honungsdagg.

Om den råa, opolerade looken dominerade New York var Europa som vanligt mer high-brow. Sam McKnight’s pompadour-hår för Fendi var magiskt. För YSL inspirerades MAC:s Pat McGrath av den förmögna couture-samlerskan Ann Bonfoey Taylor. Älskar när artister kanaliserar en specifik person, det är totalt kittlande! Som Georgina Graham’s ihopdiktade karaktär för Ashish – en klubbig citytjej på festival som råkat förväxla ögonkrämen med en dosa glitter. Ooops så pretty!

Jag gillar också att naglarna fått status som accessoar i sin egen rätt. Manikyristen är modevärldens nya superstar. OPI:s orangeröda Monsooner or Later är en modern klassiker efter Jason Wus visning, där den matchades perfekt med fluorescerande läppar.

Ashish vår/sommar 2012

Fendi vår/sommar 2012

 

 

 

Trassligt hår, blankrosiga kinder och kletig eyeliner

 

Grovt sagt är texturerna i fokus. Glossade ögonlock som hos Jason Wu, metalliska eller högblanka läppar och denna ständigt närvarande vaxliknande hy med highlights och lowlights. Modellerna såg nästan utomjordiska ut – supernatural är ordet på allas läppar. Det ligger en hinna av Vaseline över hela modevärlden just nu. I samma kategori finns YSL:s kommande gelrouge Voile de Blush – perfekt transparent gelé baserat på vatten. Jag har även testat den på ögonlocken. Det blev fint men sved lite. Passa på att glossa ordentligt nu – till A/W 2012 syns matta ögonlock och läppar igen.

Och nittiotalet är onekligen över oss. Trassligt grunge-hår, blank t-zon och kletig eyeliner gör comeback i mer elegant tappning. Tänk pappas lilla söta överklassflicka på knarkorgie. Eller Kate Moss på hotellrumstrashturné med Johnny Depp – följt av oerhört dirty sex givetvis. Blankrosiga kinder och Alexander Wang-fuktigt hår – touché!

Alexander Wang vår/sommar 2012.

Flytande rouge Yves Saint Laurent Voile de Blush.

 

Make up i flera dimensioner

 

Det är också intressant med allt fokus på underlag och hud. Att underlaget är kanvasen för hela looken är inget nytt, men det faktum att även vanligt folk börjar jobba mer med hudens struktur, definition och skuggor är spännande.

Det är slutet för endimensionell makeup baserad på foundation och puder i t-zonen. Produkterna blir mer och mer avancerade och hd-proofade. Vid det här laget nästa år tror jag att vi alla kommer vara experter på att ratta en highlighter, tona foundationkrämer och skulptera ansiktet med skuggor och ljus. Och med den grunden kan man ge sig på det mesta – från den mascarafria trenden till excentriska utspel med eyelinern.
Älskar sminkkonstnären Alex Box kommentar om Gareth Pughs flickor: Models look like new-born babies. Där har vi säsongens mest klockrena referens.

Gareth Pugh vår/sommar 2012.

Nimue Smit backstage på Alexander McQueen S/S 2012, fotografi Kevin Tachman.

 

This entry was posted in Från BON, Makeup, Naglar, Nyheter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 + five =