Ur BON: Ritualer polerar skönhet och själ

polera1

Fotografi Karolina Krupa Arrangemang Li Odén

Jag är en ritualernas dam. Min hjärna är, som så många andra så kallade kreativa hjärnor, lätt rörig, flyktig och irrationell, och ritualerna blir små trygga hållpunkter på den mentala kartan. Som stadiga krokar står ritualerna redo att hänga upp dagarnas flöde på. Och ritualen über alles, det är aftonritualen.

Jag ser ett klart samband här – mina så kallat mer ”rationella”, logiska, vänner har inga problem att gå och lägga sig med sminket på, de vet ju att ansiktet, handfatet, vattnet och tvålen finns kvar morgonen efter. Jag däremot får grav ångest bara av tanken.

Likt en ritualernas korsbärare måste jag ”tvätta av mig dagen”, marinera mig i livsviktiga serum och genomföra ett litet ritualflöde innan min hjärna kommer till ro (nej, jag har inte OCD, även om varningsklockan vrålade – vrålade! – när jag gjorde handtvätten till min huvudsakliga aktivitet i samband med pubertetens kaosartade intåg.

När barnförbjudna tankar gatecrashade barnhjärnan uppstod ångest som bara kunde lindras med kroppslig hygien). Är man dessutom hudnörd och blir exalterad av tanken på att lägga sig för att åtta timmar senare vakna upp till en ny ”glow”, en mattare näsa, eller ett hår som magiskt transformerats över natten, ja, då är kvällsritualen närmast religiös. Bland lödder, dofter och oljor coolar jag ner min hjärna och hottar upp mitt yttre. Simple as that.

***

Låt mig introducera några av de insvurna i min kvällsrit, samt en korallpudrig uppstickare i morgonrutinen. I nästa inlägg presenteras fler poleringspolare, det vill ni inte missa – jag svär vid min ritual. Body Farm Rose Mollifying Face Mask – Jag är lyckligt nykär i en grek. Min fantastiska grek får mig att känna mig ung på nytt. Flera kvällar i veckan har vi rendez-vous.

Innan det blir buskis här inne och skämt om ”rosor varje gång”, låt oss zooma ut och vända blicken mot innehållet, inspirerat av den grekiska naturen.

Vit lera, Argil, rengör porerna på djupet och motverkar oljighet. Extrakt från rosor, timjan, rosmarin och ginkgo biloba slätar ut linjerna och ger den där fantastiska, nyhånglade lystern. Massa åldersfightande antioxidanter och vitamin B, C, E och K, inget mineralolja, silikon, parabener eller vaselin.

Jag matchar den med Body Farms Red Grape Scrub Mask. Varför ha en lover när du kan ha två, som dessutom eldar på varandras bästa sidor? Båda finns på eleven.se, tillsammans med de vansinnigt frestande kroppsprodukterna från samma märke – jag tar personligt ansvar om du inte blir vild av Coconut-serien.

***

Aromatherapy Associates Inner Strength Bath & Shower Oil och Minitaure Bath & Shower Oil Collection – egentligen vill jag skriva en separat artikel om Aromatherapy Associates, grundaren Geraldine och storyn bakom hur Inner Strength-oljan kom till. Den är rörande vacker och involverar en kvinnas, Geraldine, sökande efter lugn under en period av känslomässigt och kroppsligt inferno.

Londons rich’n’famous älskar Aromatherapy Associates holistiska oljebehandlingar för både skönhet och själ, dessa två parhästar som vi numera vet lever i ständig symbios (jag får stressfinnar som en skepparkrans runt munnen).

På åttiotalet var Princess Diana kund, och jag känner mig lite som henne – skör, sökande och dyr – när jag oljar loss någon minut innan jag går in i duschen. När vattnet träffar huden exploderar de mest fantastiska dofter som lyckas övertala hjärnan att chillaxa och huden att vakna till liv. Den som har badkar kommer aldrig vilja kliva upp (ta med Greken också).

AA gör även fantastiska hudvårdsserier – jag är slav under rosenoljan för ansiktet och Overnight Repair-masken med rosor och frankincense. Och kroppsserum i samarbete med Roland Mouret för lysterskjuts när det är fint galej… ja, ni hör ju. Finns på ställen som Storm i Köpenhamn och Liberty i London.

***

& Other Stories Blusher Organza Coral – En av världens mest respekterade makeupartister, Lisa Butler, fick i uppdrag att bossa det kreativa arbetet med & Other Stories färgsortiment. Vi i skönhetsvärlden blev som tokiga.

Varje nyans är framtagen med en trend eller look i tankarna. Dessutom är allt eko-vänligt och så prisvärt att man nästan skäms. Att man i rouget stämplat en liten affirmation är sockersött deluxe. Resultatet är alldeles friskt och naturligt, som om någon nypt dig i kinden.

I nästa inlägg en kroppsskrubb som får huden att glimra, ett serum som får ansiktet att pirra och en hårkräm som är det största som hänt skönhetsredaktionens hårtoppar på länge.

This entry was posted in Från BON, Hud, Krönikor, Personligt, Skönhet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


3 + = ten