Ur BON 17/1 2012 – Put a bird on it!


Topshop + Mary Kantrantzou spring 2012, modell Karlie Kloss, foto Nick Knight

Lackligister världen över – unite! Nu är det vi som tar över.

Skönhetsredaktionens glaskula spår att den av finsalongerna hånande Nail Art-kulturen äntligen på allvar är på väg in i modevärldens innersta kammare. Det fjortisarna, ghettobrudarna och asiatiska teenqueens (samt denna övervintrade fjortis och damen i kassan på min lokala Coop) investerat sin själ i sedan airbrushens begynnelse är på väg att få sin godkännande nick från modets finsmakare. More is more, gastar fjortisarna och sticker en Swarovski-dekorerad nagel i magen på minmalismen som når hela vägen till Vogue och cognosceratit.

Åh GILLAR GILLA! Det är det jag säger – ALLT börjar med girlsen.

När Lindsey Lohan i somras sportade pastelliga batiknaglar (airbrushade!) toppat med bokstaveringen FUCK YOU började intresseklubben anteckna i fashionland. Hmmm, det finns ändå potential för budskap på de där små förhårdnade plättarna av avtuppad hud…

Det tändes en liten lampa att naglar kan bära mer än färg.
Lady Gaga har även dragit ett tungt strå till stacken med sina Minx-naglar, och YSLs omvända franska manikyr i festlig färgskala är snart en klassiker (till våren släpps deras lackduo Manucure Couture i kombinationerna rosa/orange och brun/mintgrön).

Högkvarter för Den Nya Nagelkonsten är salong Hello Beautiful i Williamsburg, där Naomi Yasuda tar emot klienter som Lady Gaga, Amanda Lepore, Alicia Keys och Kim Catralls Samantha i Sex and the City 2 (!). Även Steven Tyler sägs vara en regular vid Hello Beautiful’s manikyrbord. Salongen ligger även bakom tunga kampanjer för modehus som Chanel och Fendi och betar av glossiga editorials i rapp takt.

Att nagelpifferiets queen bee är en japanska är ingalunda slump. I Asien, framför allt Japan, har girlsen uttryckt sina lustar på naglarnas diskreta yta sedan urminnes. Ja, faktiskt även killarna numera. Salonger som specialiserar sig på manlig nail art poppar upp här och där.
Och nu ska denna japanofil dela sin lilla teori med er – drumroll, nu blir det beauty sociology!

Är det något jag tidigt förstod under mina år i Japan och hos pappa i Hongkong så är det att flickor inte får särskilt många tillfällen att skrika högt. Jag vågar inte gå i god för Kina, Korea och gänget, men jag har förstahandserfarenhet av hur du som flicka/kvinna i Japan förväntas föra dig med poise. Du vädrar inga åsikter, du är inte grov i mun (det finns ett manligt och ett kvinnligt språk i japanskan – en god vän som lärde sig det mesta av sin japanska av sin japanska fru får jämt höra att han pratar som en brud/bög), du tuggar dina minituggor med munnen stängd och ska det skrattas så görs detta med fördel med handen över munnen. Du skall vara diskret, behagfull och kawaii, oskyldigt sötgullig.

Så vad göra när det som får komma ut ur mun och kroppsspråk är högst begränsat av samhällets förväntningar på kvinnlig etikett?

Självklart flippar du i det ljuva fantasyland som möjliggörs av sminkattiraljer, accessoarer och kläder i alla färger och former! Innan vuxenlivet kör igång är varje dag ett experiment av hur looken kan tweakas i det oändliga. Säga vad man vill om Japan, men lika väl som de vet hur man jobbar vet de hur man leker. Japaner är mästare i verklighetsflykt, vare sig man använder dataspel, peruker, vintagekläder eller mangaserier för att nå dit. Det är ingen slump att den mest innovativa streetstylen blommar i ett samhälle som annars är känt för konformism och väldigt lite utrymme för individen.

Under nittiotalet ägde en stor revolt rum i Japan. Det var skolflickorna som började fuskbronza sig och bleka håret. Detta var närmast skymf mot hemlandet, där en kvinnas skönhet ligger i hennes välbevarade vita porslinshy och blänkande ebenholtssvarta hår. Att mörka huden och bleka håret var revolution, och snart föddes en ny tjejkultur där de tidigare så prydliga girlsen hasade upp skoluniformens kjol, smetade Max Factors krämpuder för färgad hy över ansiktet och terrade håret med väteperoxid och barbieextensions.

Fortfarande är nyansen på din hudton en viktig markör i Japan om vilken subkultur du tillhör – har du, som många tonåringar, svurit dig åt en “tribe”, en stilmässig klan som förenas genom detaljer som kjollängd, märke på lösfransar och nageldesign, så lämnas inget åt slumpen. För de stora massorna rapporteras varje år vilken hudton som är mest trendig. Idag är det bleka ansiktet åter på modet, och till och med de mest spraytannade stilgrupperna har börjat vurma för whitening-krämer och hissar upp paraplyet så fort solen tittar fram.

I denna kultur, där det är svårt att berätta om tankar, identitet och lustar genom ord, så är alltså den egna ytan en helig moodboard.

Och heligast av allt är kanske naglarna.

På dessa tio små plättar förverkligas drömmar och berättas historier om vem du är och var du kommer från. Likt pojkar i högstadiets omklädningsrum sträcker flickorna på halsen för att kika vad de andra har – vem har de dyraste pärlorna, den mest banbrytande designen eller den billigaste färdigdesignade manikyren som presenterats i pärm (åh skammen!).

Det anordnas mässor för Nail Art, det görs tidningar om Nail Art och kändisarnas Nail Art studeras i detalj. Alla har sin signaturmanikyr. ALLA. Utan fixade händer så finns du inte. Det är som att gå utan byxa. Nästan. Man GÖR det bara inte.

För att klara vardagen finns en lång rad hjälpmedel så att även alla dessa nageldrottningar ska kunna öppna en konservsburk eller dra upp ett blixtås. Tycker man som jag att det verkar megajobbigt med långa, delikata naglar så kan man roa sig med något av de många Nail Art-dataspel som finns på sidor som degirlgames.com. Förutom en lång rad mani/pedi-spel finns utmaningar som Fat Girl Dress Up (“Nidalee has put on a lot weight and you are given the task to dress her up and cover all unpleasant spot before she goes out to meet Mr Right”) , Dress Up my Cat och Do I Look Like Paris Hilton?

Inom den japanska nagelkonsten är det obligatoriskt med en lång, byggd nagel. På den arrangeras sedan färger, mönster (ofta airbrush), stenar och 3D-element (till exempel en muffin, Chanel-loggan eller karaktärer som My Little Twinstars eller Hello Kitty). Det vanliga är att manikyristen gör en “original design”, men det finns även hundratals färdiga motiv, fast då kommer den låga statusen på köpet om någon upptäcker att du köpt “off the rack”.

Att svenska kvinnor kommer dekorera sig med muffins inom en snar framtid känns högst osannolikt – dessutom är det inte förenligt med våran kultur där händerna ska jubba jubba jubba – men det är en fröjd att se naglarna stiga ut i rampljuset även i vår del av världen.

På catwalken och i glossiga magasin behandlas naglarna mer och mer som accossoar i sin egen rätt. Inte bara blir färgerna modigare, även sätten de kombineras på blir djärvare. Det kan vara att måla varannan nagel i kontrastfärg, en fransk manikyr av bjärta färger, enklare grafiska mönster eller fästa en lite sten längst ut på nageln. Min signaturstyle är mörk bas, som mörkaste midnattsblå eller lacksvart. På det ett lager glitterlack, som shu uemuras Wong Kar Wai-lack. Sedan klistrar jag små stjärnor i silver, guld eller svart latex på utvalda naglar. Är det fest åker kanske en liten sten på längst ut på långfingernageln. Alltid egna naglar, korta och rundade. Det är totalt tamt i jämförelse med hardcore nail-art, men det är ungefär så utsvävande en hårt arbetade morsa med händer i skytteltrafik mellan diskhon och tangentbordet kan vara.

Dessutom är nagelkonsten som accessoar mycket välkommen i hårda ekonomiska tider – det gör inte så mycket att sporta en Gina Tricot-clutch om handen som håller den är fabulous!

Några små tips för att hotta upp manikyren hemma är:

– Roliga topplack som Chanels mattgörande Velvet Top Coat. Sammetsyta på

direkten!

– Superglossiga topplack.

– Grafiska mönster, som 50/50 eller tippen målad i kontrast. Vit, svart eller grå bas

funkar mot allt. Se YSL nedan!

– Olika kulörer på olika naglar.

– Put a bird on it! Engelska Kate Broughton har designat en massa stickersmotiv som

finns att shoppa genom Etsy. En symaskin på nageln kanske, fröken?

Däremot är jag mätt på krackelerade lack, det ser lätt ofräscht ut.

Och med de orden lämnar jag över till en bildkavalkad! Inspireras, testa själv. Bilder på resultatet får gärna mejlas till maria@bonmagazine.com.

xx

PS. På tal om ingenting. Mina kompis var för några veckor sedan på S/M-klubb i Tokyo och träffade mannen som är känd för att ha landets tredje längsta bröstvårtor. Finns det här sortens mätningar även i Sverige..?

// Naomi Yasuda/Hello Beautiful / degirlgames.com / Naomi Yasuda/Hello Beautiful / degirlgames.com / mina naglar i Dior Tuxedo och shu uemura / wong kar wai x shu uemura / modell Lova och makeupartist Linda Gradin på plåtning för nästa BON / jag på samma plåtning / Harajuku-girls jag plåtade för streetstylereportage 2008 / japanska stjärnmodellen Tsubasa Masuwaka i kampanj för sin lösfranslinje Dolly Winks / YSL //

This entry was posted in Från BON, Krönikor, Naglar. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 − = three