Ur BON 14/8 2012 – Nagellacksekonomi

Fotografi www.beautylish.com lack Strangebeautiful/strangebeautiful.biz)

Tidigare i år lanserade tankesmedjan JWT Intelligence uttrycket ”Nail Polish Economy” för att beskriva fenomenet att när världsekonomin dippar, blomstrar som på given signal kosmetikaindustrin. Mina damer och herrar, välkomna till Kosmetikens tidevarv! Eller ska vi kalla det Nagellackets Tid? När läppstift för ett årtionde sedan ledde köpfesten talade branschen om ”lipstick index”, myntat år 2001 av Leonard Lauder, styrelseordförande för Estée Lauder. Idag är det alltså vår rusning efter nagellack som berättar om hur vi i kristider ändrar konsumtionsvanorna. Ingen har lust att sluta unna sig. Istället går vi amok bland ”affordable luxuries” (underkläder handlar vi däremot mindre av). Och nagellacksindexet talar sitt tydliga språk – vi lackar som aldrig förr.

***

WWD Beauty, industrirapportören Women’s Wear Daily’s skönhetsdito, släppte i dagarna rapporten Beauty Inc Top 100, där världens hundra största skönhetsföretag rankas. 84 av företagen fick se sina säljsiffror växa under förra året, varav 38 stycken kom upp i tvåsiffriga ökningar. I dollar. Siffror som andra branscher bara kan drömma om idag. I toppen ligger L’Oréal, med starka sminkmärken som Maybelline, L’Oréal Paris, Lancôme, YSL och Essie i portföljen. På andra plats Procter & Gambler, vars kungadöme omfattar Max Factor, Cover Girl och Dolce & Gabbana’s makeup. Totalt är De Hundras Klubb värd över 156 miljarder dollar. Det är med andra ord en hel del nagellack och krämer vi går loss på (ögonkräm spås bli nästa fokusprodukt inom segment Skin Care). Sedan 2007 har läppstiftets kurva gått neråt medan nagellacken rusar mot stjärnorna. Leonard Lauder menar att efter år av läppstiftsstyre har vi konsumenter mättat våra sminkväskor med så många nyanser att vi inte mäktar fler (ett problem som sporrat branschen att skapa nya underfundiga texturer och effekter, Max Factor fick exempelvis i år mycket uppmärksamhet för det dubbelstiftade läppstiftet Flip Stick med två nyanser att kombinera till en skräddarsydd läpplook i ombré-stuk). Oavsett om hans teori stämmer eller inte så är vi definitivt långt ifrån ett läge där vi blaserat suckar framför nagellackshyllan. Nagellacksindexet går spikrakt uppåt. Under 2011 ökade lackförsäljningen på amerikanska varuhus och kedjor med 67 %. En snabb titt i mitt eget artikel- och bloggarkiv bekräftar att mitt intresse om och om igen riktats mot vad som kan göras med dessa tio små kanvasar vi ständigt har på display. Varför är vi så tokiga i just lack? Kanske för att det ger oss kreativ frihet och är det ställe på kroppen som bäst lämpar sig för utspel utan att väcka för mycket uppmärksamhet? Det är helt enkelt kul med turkosglittrande naglar, och vi riskerar inte se ut som en varitéartist. Kanske älskar vi lacken för att det är så avkopplande att måla, fila och dekorera? Snabbtorkande lack till trots behövs ändå en solid halvtimme när vi inte kan fokusera på mer än att hålla färgen innanför nagelkanten.

Kanske är det för att en liten flaska lack med bara några penseldrag kan förflytta oss till en pumpande catwalk eller en exotisk stad långt borta? Kollektioner som anspelar på geografiska hotspots blåser in Riviera-flärd och storstadspuls i vardagen. Och vi konsumenter älskar hur nagellacket skapar systerskap mellan oss vanliga dagknegare och glamourösa Hollywoodstjärnor, vars lackfavoriter dagligen når oss via skönhets- och skvallersajter.
I fjol köpte L’Oréal upp Essie för 28 miljoner dollar. Inte illa pinkat för ett märke som startade med 12 nyanser under 80-talet, då ögon, läppar och foundation stod i fokus. Grunderskan Essie Weingarten visade sig tidigt vara ett marknadsföringsgeni som visste att exponera sina produkter för rätt målgrupp. Idag bärs Essie-lack av otaliga celebriteter utan att märket någonsin betalat för sina ”ambassadörer”. Essie har till och med en A-Z-förteckning över vilka kändisar som bär vilken nyans. För en spottstyver får vi något gemensamt med Beyoncé, Lady Gaga och Nicki Minaji.

Naglarna har blivit vår nya arena för experiment och uttrycksglädje. Den dekorativa nagelkonsten har seglat ut från Tokyos Shibuya-distrikt och förortsghetton in i trendernas epicentrum och upphöjts till, tja, konstform. Tusentals tjejer och kvinnor delar varje dag sina senaste kreationer i sociala medier. Nagelfärg engagerar – när Essie frågade på sin Facebooksida (med 524K medlemmar) vilken av Wrapped in Rubies eller Imported Bubbly som lämpade sig bäst för en het dejt debatterade 651 användare i kommentarsfältet. Dessutom är det tacksamt att nagelblogga – allt som krävs är ett lack och en villig hand. Nagellacksvärlden är extremt demokratisk och ställer minimala krav på både på grundutseende, fotogeniska egenskaper och plånbok. Nagellacksbloggarna har skapat en egen kategori där nagelfärg- och form utforskas, diskuteras och älskas.

***

Suzi Weiss-Fishmann är vice president för amerikanska OPI, ett annat märke som vuxit rekordartat de senaste fem åren. Weiss-Fishmann konstaterar att hon tjänat mer pengar under recessionen än under hela sin tidigare karriär. Det har blivit tradition att OPI drar fram stora artilleriet under New Yorks modeveckor och vi väntar alla med spänning på vad som ska synas på modellernas nagelplättar. Är det nude eller spex som gäller i år? Så fort livesändningarna tystnat går lacknördarna man ur huse efter nyanserna på Jason Wu’s eller Lauren Moffatt’s visningspodier, för AW 12 OPI San Tan-Tonio respektive A Good Man-Darin is Hard to Find. Weiss-Fischmann noterar att kvinnor blivit modigare och mer kreativa med sina naglar. Även konservativa kontorsdamer målar naglarna gröna, blå och dekorerar med stenar och dekaler. Och tillgängligheten för festliga nageleffekter växer varje dag. I våras lanserade Orly ett kit för så kallad gelmanikyr hemma. Med UV-lampa, särskilda lack och kraftfulla removers frigör vi oss från dyra salongsbehandlingar.I enlighet med modevärldens säsongstänk lanserar varje stort skönhetsmärke årligen ett antal trendkollektioner för naglarna. Det känns idag nästa mer korrekt att kalla nagellacket ”modeaccessoar” än ”skönhetsprodukt”. Vem behöver en diamantring när det finns Ciate Velvet Manicure i sammetsmatt beigegrå Cashmere Mink (nagellack i Cream Soda som borstas med ett lager grått Crushed Velvet Power)?

OPI är duktiga på att skapa ramaskri med sina uppseendeväckande samarbeten och osannolika inspiratörer som Spindelmannen och Mimmi Pigg. Uppstickare som ZOYA och kändisfavoriten Deborah Lippman är tidsenligt befriade från skadliga kemikalier samtidigt som trendfaktorn är skyhög. Lippman nischar sig på lack i samarbete med creddocelebriteter som Lara Stone (Lara’s Theme), Dree Hemmingway (Supermodel) och Mary J Blige (No More Drama), medan ZOYA presenterar ett smart ”sampler kit” med sex nyanser ”haute off the NYFW 2012 runway”. NARS Cosmetics lanserade tidigare i år en Thakoon-kollektionen, en limiterad serie som direkt översatte designerns vårpalett till nagelkulör. Även Prabal Gurung fick i våras en nagelkollektion hos Sally Hansen, som säljs på varenda amerikansk drugstore.

Nagellacken gör det enkelt att vara chic, världsvan och kittad i designerwear. Och ja, även i nagelvärlden finns väntelistor (redan 2010 gick listan varm efter Chanels champinjonfärg Particulière).

I år satsar alla klassiska skönhetsgiganter stort på lack. YSLs nya La Laque Couture-serie omfattar runt tjugo nyanser under taglinen ”Dip your fingertips into the world of couture”. MAC bjuder 30 kulörer bara i standardsortimentet. Lägg därtill alla kändiskollektioner och limiterade upplagor. Jag själv har tillbringat morgonen med att byta från MACs silverfolierade Discoteque till Max Factors lysande blodgrapebomb Sunset Orange – en av 22 nyanser i Glossfinity-serien.
Och så har vi alla highstreetmärken som säljer lack jämte t-shirts – Topshop, Gina Tricot, American Apparel, H&M – listan kan fortgå i evighet.

***

Chanels Peter Philips säger: ”En gång i tiden hade en kvinna en look som hon höll fast vid. Färger som gult eller stålgrått innebar en risk. Men idag, när modeidentiteter blivit lika flytande och utbytbara som bakgrundsbilden på din datorskärm så kan du vara Dita Von Teese en dag, för att under samma vecka bli Lauren Hutton.” Han fortsätter:
”Det är bara nagellack. Om det inte funkar är det bara att torka av.”
Word.

This entry was posted in Från BON, Krönikor, Naglar. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight × 1 =