BON vårtrend 2013 – Nyförälskad i den farliga färgen

ROSA

Fotografi Karolina Krupa

Min dotter är tre och ett halvt och älskar rosa. Det är faktiskt så att hon ÄLSKAR rosa. Rosa och orange. Det påminner hon ofta mig och sin pappa om. Inte för det behövs – som en magnet dras hon mot den rosa karamellen i godisskålen, rosa plåster eller det rosa lacket när hon får välja i vilken färg jag under stor andakt ska måla hennes pyttenaglar. Det genusneutrala resonemanget har inte nått hennes värld. Okej, det måste erkännas att hon kan vara en aning färgad av sin mamma (”mammor ÄLSKAR faktiskt Hello Kitty och pappor ÄLSKAR Spiderman” konstaterade hon inför några av våra mest politiskt korrekta vänner). Rosa, glitter, prinsessor, leende jordgubbar, munlösa katter, mjuka kaniner, neonrosa koftor, My Little Ponys och pudriga tutukjolar ligger strösslade över flickrummet.

Jag var likadan tills jag gjorde en tvärvändning och började kalla mig Peter. 20 år senare bodde jag i Tokyo, ett stenkast från Shibuyas neonkorsning och en hel stadsdel färgad av ”kawaii”, det vädjande, gulliga, flickiga och rosa. Då var Peter i bruna frottéshorts ett minne blott. Ur ett svenskt perspektiv tycks kawaii-kulturen hårresande, men en dag ska jag skriva er en artikel om hur rosa gull-lull och körsbärsdiadem kan vara uttryck för girlpower. Bara ett helt annan slags girlpower än vad som är ideal i vår del av världen. (Sen att Japans kvinnosyn till stora delar är obehagligt Lolita-perverterad är en annan femma, likaså att sexindustrin kallas för ungefär ”den rosa världen” – yikes!) Oavsett politik eller intellektuella resonemang så är det något med rosa som vädjar till mitt innersta. Intresset är rent estetiskt. Rosa är flott. Punkt. Som copywriter inom kosmetik har jag döpt otaliga sminknyanser och produkter (and that’s a secret I’ll never tell) och alltid är det rosa som är roligast att döpa. Rosa kan associeras i oändlighet till disko, noveau, rouge, chock, fluorescerande, blommor, barbies, glowing, fuschia, ballerinor, neon, rosor, geishor, glam och sötsaker.

***

Och varje vår blir jag nyförälskad i rosa. Min vanliga svart/vit/grå t-shirt-och-jeans-kostym bryts av med kaboom!-rosa detaljer. I dag såg jag chockrosa glow-in-the-dark-skosnören på H&M. De blir smashing matchade med gänget på bilden. Och vill du veta en magisk grej? Sminket ser chockerande neonrosa ut, men när det stryks på förvandlas det till den mildaste flash av rodnande kinder, prunkande läppar, självlysande naglar och candy-ögon. Testa dem, jag vet att du kommer känna dig lite gladare. Pinku sugoi! som jag säger på min mest kawaii-pipande japanska.

 

Lancôme Baume In Love 110, YSL Crème de Blush 9 Baby Doll, Sephora Colour Adapt Blush, Lancôme Ombre Hypnôse In Love Sparkling Colour High Fidelity 10 Sugar Rose, Dior Nail Glow Instant French Manicure Effect Whitening Nail Care och Max Factor Colour Elixir Giant Pen Stick 15 Vibrant Pink.

This entry was posted in Från BON, Krönikor, Livet i Tokyo, Makeup, Naglar, Nyheter, Skönhet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine + = 14