BON vår 2013 – #nofilter #nomakeup

Fotografi Karolina Krupa

 

Min kollega Daniel Björk skrev för ett tag sedan krönikan Lex Modellkropp. Tesen utgick från att ju bättre kropp, desto tråkigare klädstil kan du ha (en tes som Björk senare i texten till viss del motbevisade, till glädje för oss med mer komprimerad kroppsform). Nåväl. Lex modellkropps motsvarighet ovanför halsen är lex #nofilter #nomakeup. Utövarna gräver redan vid uppvaknandet fram telefonen och knäpper en morgonsexig Instagram, som snabbt följs av ”gorgeous!!!!”-kommentarer, hjärtformade emoticons eller varför inte den fjuniga kycklingen som kikar upp ur en ägghalva?

Vid mitt uppvaknande har jag bettskena i munnen, kuddmärken på kinden och lugg som en dödbakad sufflé efter åtta timmars platt fall ner i kudden. Det vore ett hån mot följet att bjuda på denna syn. När så #nofilter #nomakeup #nobettskena sipprar genom mitt flöde blir jag avundsjuk och motvilligt provocerad. #nomakeup #nofilter-människorna är den nya eliten som kan ägna sig åt viktigare saker när vi andra målar på ansiktet och väljer filter (frågan är: gör jag mig bäst överdragen av gult eller rosa? En dålig dag blir det svartvitt).

Men det finns ändå hopp för den som vill in i #nofilter-flödet! Och svaret är givetvis make up som ger illusion av att vara #nomakeup (infoga valfri mental emoticon, kanske en tumme upp?). Mascara går fetbort, liksom kajal och alla former av bjärta färger. Ögat ska vara naket som en barnstjärt på sommaräng.Först skapar vi en felfri bas, en kanvas så vacker att ljuset fångas upp och kastas rakt in i kameralinsen som en nyvaken sol. Brynen är A och O i looken, vi vill ha dem så Brooke Shields-igt maffiga att folk skriver ”Brynen!” i kommentarsfältet (följt av katten med hjärtögon). Med skugga blir resultatet mer naturligt än med penna, jag är för tillfället insnöad på Sephoras Eyebrow Editor som gömmer alla verktyg tänkbara för groomade bryn, från gelé till pincett. Om ni som jag är naturligt blåskimrande runt ögonen och utan smink i fel ljus liknar en dödskalle, så kör vi på primer på ögonlocken så det blir jämn och fin ton. Min favorit på bilden (Sensai) ger även den där piggelina lystern som öppnar ögat – jag lägger krämen ända upp till brynet, målet är ett öga som är så jäkla stjärnögt öppet att hela kommentarsfältet bara ”Dina ögon!!!!” (stjärn-emoticon). Mitt på locket öppnar vi upp ytterligare med Diors Nude Glow-highlighterskuggor. Läpparna får med fördel pluta fritt i ett ofärgat läppbalsam (utan för mycket gloss), men jag som har naturligt röda läppar tonar gärna ner bara en smula med något nudiestift som avslutningsvis poleras i ett ofärgat balsam. Så var det klart! Upp med luren, halvöppen mun, klick klick, #nofilter #nomakeup #goodmorning.

Dior 3 Couleurs Glow 651 Nude Glow, MAC Studio Fix Powder Plus Foundation, Armani Rouge d’Armani Sheers Beige 100, YSL Rouge Pur Couture Vernis à lèvres Glossy Stain 27 Pêche Cerra-Colla, MAC Mineralize Foundation/Loose Light Plus, Sephora Eyebrow Editor Midnight Brown n°03, Dior Vernis Gris Trianon 306, Kanebo Sensai Eyelid Base

This entry was posted in Från BON, Hud, Krönikor, Makeup, Personligt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 3 = twenty seven