Vilka produkter kan kombineras med Epiduo?

Jag fick en intressant fråga på mejl. En läsare har börjat med Epiduo, receptbelagd kräm mot akne med hög koncentration A-vitamin och Benzoylsyra, och undrar vilka produkter som är säkra att använda i kombo.

I början av behandlingen kan huden bli röd, fjällig och crazybananas megatorr – och det vill man ju såklart styra upp ASAP. Samtidigt vill man undvika aktiva produkter som pesten. Lägg anti-age, syror, rengöringsmaskiner osv åt sidan – när huden ska slussas genom ett tuff period gäller lugnande, uppbyggande produkter som kompenserar förlorad fukt.

Jag var själv skräckslagen när jag började med Epiduo för 1,5 år sedan, och ville sluta typ DIREKT när huden blev röd som ett stoppljus. Men det tog bara några veckor innan det lugnade sig.

Första tiden använde jag La Roche Posay Effaclar H. Det är en fuktkräm som är gjord för att hjälpa hud som är under behandling. Den funkade jättebra. Jag hade även rengöring från LRP. Jag körde all-in på less is more-approachen.

Sen, när jag efter ca 2 månader var igenom första fasen och redo för nästa steg sökte jag upp en hudterapeut på mer resultatinriktade Exuviance. Jag använde märkets mildaste och minst aktiva produkter. Så här var min rutin (som gav magiska resultat!)

Gentle Ceansing Creme, som torkades av med tvättduk eller svamp när jag fortfarande var superkänslig
Soothing Toning Lotion (ansiktsvatten efter tvätt)
Vespera Serum
Ultra Restorative Crème på natten (som är anti-aging!)
Multi-Protective Day Creme SPF 20 på dagarna

Fuktmask kan du säkert använda, bara den inte innehåller aktiva grejer.

Just det – SPF50 varje dag är ett MÅSTE pga A-vitaminet i Epiduo. Annars kan det bli pigmentfläckar. Även där är La Roche Posay bra tycker jag! Min hud gillar också Dermalogica Solar Defence Booster SPF. Och vill du köra ALLT i Exuviance har de nyss lanserat Sheer Daily Protector SPF50.

Håll ut – Epiduo är en pest i början, men resultaten blir så fina!

IMG_6889

Det finns så gott som inga bilder på mig höstvintern 2013. Mellan september och november var akneutbrottet så hemskt att jag inte ville visa mig ute. 14 november började jag med Epiduo + antibiotika (Doxyferm). Veckorna efter det var jag blossande röd och fjällig – och isolerade mig ett par dagar hos mina svärföräldrar långt från där jag riskerade springa in i fel person. Jag hade fest den 10 december, och då kände jag mig fin med smink. Den här bilden är tagen precis innan nyår, och då var jag fin i huden och kände igen mig själv igen. Ärren blektes och syns knappt idag.

Den 27 februari – 3,5 månader efter påbörjad behandling – mätte jag min fuktbalans hos Imedeen och fick Myckel Väl Godkänt.

IMG_0431

This entry was posted in Fråga beautyboxen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Vilka produkter kan kombineras med Epiduo?

  1. Linnea says:

    Hej, tack för en grym blogg! Jag använder exuviance sen en tid tillbaka men jag undrar om man kan kombinera med epiduo då det i ibland blossar upp finnar som inte vill gå bort?
    Hälsningar linnea 🙂

  2. Linnea says:

    Bra tips – har själv haft problem med acne i flera år efter en tonårstid med porslinshy. Känns verkligen jobbigt att känna sig så äcklig hela tiden… För de som läser kan jag rekommendera nya krämen Acnatac, har bara funnits några månader i Sverige. Den är en kombo av A-vitamin och antibiotika och det enda som funkat någorlunda för mig..! Tack för en superblogg 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two + 1 =