Ur BON 12/3 2012 – Chen Man: Beijing beauty

När Chen Man, född 1980, växte upp i åttiotalets Beijing ritade hon en klocka på handleden i avsaknad av den äkta varan. Livet var simpelt och de tekniska moderniteterna få. Ingen – allra minst kineserna själva – kunde föreställa sig att Kina 30 år senare skulle vara världens ekonomiska fokus och fjärde största marknad för skönhetsprodukter, eller att flickor som Chen Man skulle få den internationella modevärlden på knä. Chen Man slog igenom som fotograf på omslaget till kinesiska modemagasinet Vision redan 2003, en tidning känd för sin progressiva hållning till mode. Idag, 32 år gammal, har hon inte både modemagasin och namn som Céline, Gucci, Adidas, Converse och Marni på sin klientlista. Chen Mans bilder beskrivs ofta som radikala, hyper-vackra, über-perfekta och revolutionerande – alltid djupt manipulerade i photoshop eller 3ds Max. Ingen kan riktigt veta säkert veta var verkligheten slutar och postproduktionen (som hon fortfarande gör själv) tar vid. Fotograf är egentligen ett missvisande ord, Chen Mans arbetssätt liknar mer konstnärens. Råhet och realism får stanna hemma. Chen Mans bilder fångar det nya, unga Kinas fascination av yta och glamour. Hon berättar om ett förlovat land vars ultra-drivna material girls (och boys) har mycket lite gemensamt med den generation som själva fick rita sin klocka på armen.

I början av april släpper Chen Man ett samarbete med Mac. Kollektionen Love + Water beskrivs som ett möte mellan fantasi och fetischism där traditionell asiatisk skönhet får en injektion av sci-fi. Begränsningar inom färg, textur och teknik ignoreras – precis som inom Chen Mans konst. Love + Water inspirerades av livets ursprung och livets orubbliga fundament.

– Jag vill skapa en kollektion om konstanterna i livet – saker som inte ändras trots att hastigheten i världen snabbas upp och våra livsstilar anpassas. För mig är konstanterna och nödvändigheter i livet kärlek och vatten. De representerar livets ursprung. Kärleken är grunden för livets fortlevnad och för att det ska kunna leva vidare behöver du vatten, säger Chen Man.

Färgpaletten är drömlik och beskrivs som “love-infused pinks and watery blues”. Chen Man var involverad i arbetet på detaljnivå – ögonskuggornas tryckta yin och yang-swirl ritades av henne själv i photoshop, hon sände specifika rosa pantone-prover till Mac som utgångspunkt för läppfärg och hon var noga med hur färgernas sammansättning skulle fångas på bild.

Själva looken skapades av Macs makeupartist Terry Barber, modell är Chen Mans musa, modellen Li Zheng.

Själv kommer jag hoppas på följande i mitt påskägg:

Läppstift Force of Love (matt honungsrosa)

Flytande eyeliner Waveline (marinblå med svag guldskiftning)
Nagellack Pinkly Fresh (blåtonad rosa)
Beauty Powder Play it Proper (pastellrosa skimmer sitter fint på vårkinden)
En flygbiljett till Shanghai, komplett med en rasande shoppingbudget.

Chen Man för MAC finns i butik från 8 april. Se mer i boken Chen Man: Works 2003-2010 (3030Press) och på www.chenmaner.com

Alla bilder Chen Man.

This entry was posted in Från BON, Makeup, Popkultur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine × = 63