NÄ NU!


Haha, nu släppte hela ångestproppen. Just som jag gjort ett stort nummer av bloggen as we know it går i putten så kom lusten tillbaka. Får väl smygblogga lite innan nya sajten är klar hehe.

Okej, nu ska ni veta att jag kokar. KOKAR kokigare kokigast,
Sitter på Espresso House och bredvid mig sitter två tjejer och diskuterar en kompis. Kompisen har ett planerat kejsarsnitt den 9 december. Anledning – kompisen har tidigare fått bebis med kejsarsnitt och gynekologen tycker, precis som min läkare Sakamoto, att det är en bra idé att även plocka ut tvåan med snitt.
Den ena tjejen är MYCKET upprörd.
Garvar bittert och hånar.
– Eh jaha, oooooookeeeej. Ja, det var ju en LIBERAL gynekolog. öööh hur tänkte dom där?? Bara ÖÖÖH skära upp sig frivilligt.
AKUTA kejsarsnitt förstår dom (– Ja, det är ju EN sak!), men att man annars lägger sig under kniven FRIVILLIGT är obegripligt. Vilka RISKER!
– ÖÖÖH okeeeeeej..?? Asså, hon höll ju på att FÖRBLÖDA sist, gapar tjejen, medan hon nöjt drar en klunk kaffe och drar sig till minnes hur HON SJÄLV minsann fött NATURLIGT (i alla fall är det så jag tänker mig. Eller så har hon inte fött alls. Då är det jäkligt lätt att sitta på höga hästar).

Jag vill bara springa fram och gapa och skrika. Jag vet att Sverige är inbäddat i en illusion att riktiga mammor trycker ut sina kids den naturliga vägen. Men för vissa av oss går det inte. Eller, det KAN gå, men riskerna är stora. Klart att jag ibland önskar att jag någon gång i mitt liv skulle få prova på hur det är att föda barn. Stånka och kämpa tillsammans med sin bebba, pumpande av smärta och adrenalin. Vilket maraton, vilken stolthet man måste känna! Vilken kick!
Men jag får inte. Av en operation är jag så ärrad att min livmoder riskerar rasa ihop om jag får värkar. Nästa bebis (när det än blir) måste kejsarsnittas ut tre veckor innan beräknad födsel.
Det är inte en LYX, det är inte lathet, det är bara så det är.
Vera föddes med planerat kejsarsnitt och eftersom jag visste det hela tiden så var det liksom ingen förlust för mig. Jag hade inte profylaxandats eller ställt in på mig på att få uppleva livets mirakel, ståendes på alla fyra med Beats som bistående cheerleader (däremot hade jag inte heller räknat med att Beats skulle vara PÅ LYSET och snarka sig igenom största delen av natten. Karljävel!).

Jag visste hela tiden att Lillan skulle plockas ut ur min mage med hjälp av skapell, precis som jag en gång gjordes. Och att jag direkt efteråt skulle sövas ner för en annan operation och inte få träffa min bebis under de första darrande timmarna. Jag visste att hon skulle vara hos sin (tillnyktrade) pappa och en armé av rara sköterskor.
Men det har gått bra ändå. Vår bondning har inte skadats. Jag är inte mindre mamma än någon som kört hela racet utan bedövning och kniv, precis som min egen mamma inte står mig mindre nära för att hon sov medan läkarna plockade ut mig och la mig i armarna på min pappa.
Jag förblödde inte, Vera var aldrig i fara, det hela vara odramatiskt och idag är det enda som vittnar om händelsen en tunn vit strimma längst ner på min mage.
Det spelar ingen roll hur hon kom ut, bara ATT hon gjorde det och att hon gjorde det under säkra former.

Det är så hemskt med kvinnor som dömer hur andra väljer att föda sina barn. Särskilt om det inte ens är ett val utan medicinska skäl. Denna stackars kompis som tjejerna vid bordet bredvid raljerar om är kanske jätteledsen över att hon är evigt utdömd från de födandes klubb. DOM RIKTIGA KVINNORNA!
Eller också är hon som jag – gillar läget och väljer att glädjas över den livslånga kärlek som kommer följa framför de få timmarna i förlossningssalen.
Det är så ofta jag hör svenska kvinnor håna kändisar som är “så jävla lata” att de inte ens föder sina egna barn, utan kejsarsnittar sig några veckor i förväg för att SLIPPA VIKTUPPGÅNGEN. Eeeeh, vad?? Victoria Beckham å såna vet ni – jäkla divor! Too posh to push. Fettsuger sig när buken ändå är öppen gör dom också.

Men mest rädd är jag för mödravården som i jakten på pengabesparingar låter tjejer i riskzonen “prova” att föda naturligt innan man snittar akut. För visst är det en megaapparat med kejsarsnitt – jag hade ett team om kanske tio personer i rummet. Narkosläkare, sköterskor, kirurgen och så vidare. Men det är det värt – början på ett liv ska inte ha ett pris.
Jag är skiträdd att någon svensk läkare i framtiden ska vägra mig kejsarsnitt. Strunta i Dr Sakamotos råd och tycka att vi kan prova på att köra NATURLIG födsel. Barnet mår ju så bra av det! Men jag då? Jag skulle plågas hela graviditen av oro. Vara rädd för att livmodern ska rasa och allt gå åt helvete. Som det mycket väl kan. Tänk om jag måste BEVISA att livmoderjäveln ramlar ihop innan jag får mitt snitt, precis som man i Sverige måste BEVISA att man är typ suicidal innan man får komma åt lyxartiklar som psykologer, KBT och stöd.
Luther sitter där han sitter, stadigt på den svenska axeln. Och mest av allt på mammorna. De duktiga, de självuppoffrande.

Vilka dåliga kompisar för övrigt. Tänk er att ha vänner som göttar sig på café över din förlossningsform?
Tjejer som har planerade snitt 9 december – be warned… Den mest ondsinta av de två är en liten mörk tjej med glasögon och kortklippt hår.

De skulle bara veta att tjejen bredvid dem också är skyldig till kejsarsnittssynd. Här sitter jag helt fräckt, belönad med ett barn trots att jag inte FÖTT! OCH epidural tog jag! TROTS min gamla tatuering i svanken. OCH amning varvat med FLASKMATNING!! Det ni!
Och medciner och sushi åt jag under graviditen. UUUUUUUUUH!!!
Och nanny skaffade vi när Vera var fyra månader och sen blev det dagis vid tio. GAAAH!
Brinna i helvetet ska jag. Så jävkla mycket inte en riktig kvinna.

Nä fuck it. Nu återgår jag till att ringa in roliga beautyprodukter till BONs vinternummer. Sen ska jag hämta mitt fuskfödda barn och överösa henne med all min mammakärlek. Kanske badar vi ihop och tittar på strecket på min mage som baby Vera en gång kom ifrån. Det stoltaste strecket någonsin och symbol för det största i mitt liv.

xx

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 − eight =